El Poble Vell de Corbera d’Ebre és sense dubte una visita colpidora, necessària i recomanable, ja que és el testimoni del passat i present i el vestigi històric d’on estava ubicat anteriorment el poble que la Batalla de l’Ebre va devastar.
A més, veureu un cop arribats a Corbera d’Ebre que el Poble Vell està degudament senyalitzat. Ubicat a dalt del turó de La Muntera es troba aquest poble de tradició pagesa i tranquil on eren habituals les rutines i característiques d’un poble basat en les feines del camp, rotllanes veïnals a peu de carrer, els jocs de la canalla, les feines del dia a dia entorn la font, el mercat o els rentadors, entre d’altres.
Entre el 25 de juliol i el 17 de novembre del 1938 el poble va patir els estralls de la Batalla de l’Ebre per la seva proximitat quedant gairebé enderrocat en la seva totalitat, i un espai turístic que actualment mostra encara aquests resultats.
De fet aquest conjunt va ser declarat Bé d’Interès Cultural com a Lloc Històric per la Generalitat de Catalunya l’any 1992 i ha esdevingut un monument a la Pau. La seva història no tan sols es pot conèixer visitant in situ el Poble Vell, sinó també amb el Centre d’Interpretació 115 dies ubicat al mateix municipi de la Terra Alta qui igual que l’Associació del Poble Vell ofereix també visites guiades.
L’abecedari de la Llibertat
El Poble Vell a Corbera d’Ebre ens ofereix una visita i un viatge a la seva història combinada amb l’art i la cultura gràcies a l’Abecedari de la Llibertat, una proposta formada per cadascuna de les lletres de l’abecedari dissenyades per 25 artistes i que s’acompanyen de textos d’escriptors i poetes com Joan Barril, Joan Brossa o Lluís Permanyer.
Grans i petits podeu gaudir cercant les lletres pels diversos racons del poble, fins i tot els llocs menys previstos, dalt d’un mur o l’interior de les restes d’una casa, sigui en ordre o de forma aleatòria. Fins i tot podeu jugar a formar paraules durant la troballa.
L’església i La Bota
Entre tots els edificis i runes del Poble Vell, els vestigis de l’església són els més destacats. Va ser construïda a finals del segle XVIII a sobre d’una antiga església romànica i els treballs arquitectònics d’estil barroc van finalitzar l’any 1827.
L’edifici compta amb tres naus, una central i dues de laterals separades per pilastres, quatre a cada banda, i una teulada a dues aigües. La façana està dividida en tres cossos verticals simètrics, separats per sis pilastres i la porta d’entrada està rematada per un arc de mig punt rebaixat. L’església compta amb un campanar de dos pisos construït un segle més tard en obra vista.
A la plaça de davant de l’església hi podem trobar una escultura en forma de Bota des de l’any 1988 en motiu dels 50 anys de la Batalla de l’Ebre. Joan Brossa és l’autor i en ella hi ha inscrit un poema en homenatge als combatents de la batalla. El lema és “Contra l’oblit, som!”, una contrarèplica de tots els monuments commemoratius de la victòria franquista.
No us podeu perdre aquesta experiència turística que us traslladarà al passat des del present i amb aprenentatges i reflexions de futur, compaginant història, cultura, tradició i entreteniment.
A Apartaments Els Temporers estarem encantats d’acollir-vos i poder-vos donar allotjament, més detalls i recomanacions!
Altres entrades que et poden interessar: