Excursió de Corbera d’Ebre a l’ermita de Santa Madrona

Anem d’excursió? Us proposem fer un recorregut des de Corbera d’Ebre fins a l’ermita de Santa Madrona amb tot un seguit d’indicacions sobre quines direccions prendre i quines coses us trobareu pel camí.

Es tracta d’una proposta saludable, de baixa dificultat, i amb una durada d’uns 40 minuts d’anada i 2,3 quilòmetres de recorregut, el doble en cas d’anar i tornar. El punt més àlgid del recorregut registra 382 metres d’alçada.

Corbera d’Ebre

Abans que tot situem-nos. Partirem des de la plaça de l’Ajuntament de Corbera d’Ebre. I on es stiua Corbrera d’Ebre? El municipi es troba a l’esquerra del riu Sec, envoltada de serres. La serra de la Fatarella al Nord, la serra de Cavalls al sud i la serra de la Torre al sud-est.

Podeu arribar, 4 quilòmetres, des de Gandesa per la carretera N-420 direcció Móra d’Ebre. Corbera d’Ebre es caracteritza per la seva història marcada pels fets tràgics i les conseqüències de la Batalla de l’Ebre que va deixar devastat el poble. Encara es conserven les runes i vestigis a la zona alta, coneguda com a Poble Vell, i considerat punt d’interès turístic i històric. A la part baixa es va erigir el nou poble que actualment conviu entre el seu present i passat.

Al punt d’origen de la ruta, la plaça de l’Ajuntament, s’erigeix una estàtua dedicada a Jaume Ferran i Clua, doctor i il·lustre metge i bacteriòleg que va descobrir les vacunes contra malalties com el cólera, tifus i tuberculosi, i premiat per l’Academia de les Ciències de París. També mereix menció l’església de Sant Pere, d’estil barroc i que també va patir la guerra i es va reconstruir.  

Per arribar a l’ermita de Santa Madrona, des de la plaça de l’Ajuntament, ho podem fer pel carrer Doctor Ferran o la carretera N-420 seguint direcció Móra d’Ebre al nord-est. Són 2 quilòmetres pels quals trobareu diversos camins que recorren la Serra de Cavalls. Cal tenir present que just sortir del poble cal seguir recte per la pista asfaltada de la dreta, al sud-est, fins trobar un encreuament de pistes i seguint per la principal, tot recte.

L’ermita de Santa Madrona

I què té d’especial l’ermita de Santa Madrona? Està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Es tracta d’una ermita de planta rectangular amb teulada àrab i façanes planes que compta amb campanar. Es va construir entre els segles XVI i XVII als peus de la Serra de Cavalls i reconstruïda posteriorment ja que també va patir les conseqüències de la Batalla de l’Ebre. Envoltada per centenaris xiprers, l’ermita té al seu entorn una amplia plaça circular i zona de descans i picnic com taules, bancs i gronxadors per als infants, a més d’una font.

Hi ha una romeria al mes de març que justament fa recorregut fins aquesta ermita conservada durant anys i anys per ermitans i matrimonis de Corbera. També s’hi celebren actes religiosos i festius com al mes d’agost quan Corbera d’Ebre celebra la seva festa major.

Característiques de la ruta:

  • Caminada saludable.
  • Dificultat baixa, fàcil.
  • 2,3 kilòmetres, el doble si considerem anar i tornar.
  • Durada d’uns 40 minuts. En cas d’anar i tornar, 1h i 15 minuts.
  • 382 metres d’alçada en el punt més àlgid.

______________

Foto: Ermita Santa Madrona (font: wikiloc)